Acceptatie

Acceptatie, sleutel voor persoonlijke groei

Als dit artikel over acceptatie jouw pad kruist is de kans groot dat jij, zoals velen, je weg zoekt op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Ik weet niet hoe het jou momenteel vergaat, maar wellicht ervaar jij net als vele andere noeste werkers dat dit pad niet zomaar zonder slag of stoot verloopt. Ja toch? Soms lijkt het wel alsof er geen einde aan komt. De ene hobbel is nog niet genomen, of de volgende dient zich alweer aan. Tja, zo gaan die dingen. Het is niet anders. Groeien is lang niet altijd even leuk, maar als we verder willen, hebben we het hier wel mooi mee te doen.

In dit artikel lees je over acceptatie als sleutel voor persoonlijke ontwikkeling, over de bemoedigende werking van onvoorwaardelijkheid en over de vreugdevolle clou van persoonlijke ontwikkeling.

Acceptatie

Persoonlijke of spirituele ontwikkeling, of ascentie zo je wilt, verloopt via uitdagingen, lessen en knellende situaties. De groei gaat gepaard met allerlei discomfort. Dat heb je zelf vast wel eens gemerkt… Emotioneel, mentaal, fysiek, energetisch. Yep. Lessen zijn er op allerlei niveaus, in talrijke vormen en met oneindig veel verschillende uitdagingen.

Is het niet ongelooflijk hoeveel lessen ons universum heeft weten te bedenken? Het oudejaars vuurwerk is er niks bij. Maar in alle lessen die we ondergaan, is er steeds één moment, één fractie van een seconde, dat stagnatie overgaat in groei. Dat vasthouden overgaat in loslaten en dat inhouden overgaat in uiten. Dat krachtig overgaat in kwetsbaar, dat je het niet meer houdt en losbarst … in huilen, lachen, schreeuwen. Wat het dan ook maar is, wat jij op dat moment nodig hebt.

In dat ene overgangsmoment accepteer je wat er is. In dat moment maakt het je niet meer uit wat er is, of wat er met je gebeurt als je meegeeft, toegeeft, toelaat. Je komt het onder ogen en je laat de weerstand los. En daar gaat het om, dat je uit de weerstand komt en dat je laat gebeuren wat er wil gebeuren. Iedere keer als er zich weer zo’n irritante – oh, sorry, interessante – hobbel aandient is acceptatie de sleutel om verder te kunnen. Want pas als je accepteert, dan kan je verwerken en transformeren wat jouw groei belemmerde. Met andere woorden: je leert als je accepteert.

Ja, ammehoela, denk je nu misschien. Maar ik ga toch niet accepteren wat niet acceptabel is? Ben gekke Gerritje niet! (sorry buurman). Ik bedoel, kijk eens wat er gebeurt, zie je niet wat diegene doet, weet je wel wat ik heb meegemaakt? Ik vind dat echt niet acceptabel hoor!

Ik begrijp die reactie natuurlijk goed en ik ken hem zelf ook maar al te goed. Maar iets accepteren wil niet zeggen dat je het oké vind, of dat je er blij van wordt, of dat je het zo wilt laten. Echt niet! Acceptatie wil zeggen dat je het toelaat in je ervaring. Want dan kan je gaan werken met wat het met jou doet. Wat je voelt, wat je denkt, hoe je wil reageren, of juist áfreageren.

Jouw innerlijke reacties en oordelen zijn jouw persoonlijke ingrediënten om jezelf een stapje verder te brengen. Het accepteren van al je emoties en gedachten is de start van de verwerking en persoonlijke groei. En oefening baart kunst, dus oefen zoveel mogelijk in accepteren. Het gaat je verder helpen.

Een van de moeilijkste dingen bij accepteren is waarschijnlijk de realisatie dat het niet gaat om wat er buiten jou is, maar juist om wat er binnen in jou is. Het gaat eigenlijk alleen om jouw innerlijke reactie. In die ene fractie van een seconde waarin de acceptatie komt, dan maak je contact met wat jou van binnen bezig houdt. Dan ben je 100% eerlijk tegen jezelf. En dat kan inderdaad heftig zijn, want dat kan gaan over dingen die je helemaal niet wilt, maar die er toch zijn. Pijn, verdriet, spijt, donkere gedachten, of misschien gevoelens die jijzelf scherp veroordeelt, maar die je toch voelt. Maar dít is het moment om ze toe te laten. Dit is het moment om ze te accepteren. Hoeveel pijn, spijt, schaamte of verdriet ze je ook geven.

Dus ja, accepteren kan heel moeilijk zijn. Zeker weten. Maar het is tegelijk ook heel krachtig. Want als je eenmaal kunt toelaten wat er is, dan kan je gaan verwerken, loslaten en helen. Dan kan je groeien op het pad van persoonlijke ontwikkeling. En dat willen we toch? Daar heb je voor gekozen, anders zat je hier niet nog steeds te lezen. Dus neem de stap en ga het aan. Doe het maar gewoon. Het is helemaal en onvoorwaardelijk oké.

De bemoedigende werking van onvoorwaardelijkheid

Onvoorwaardelijkheid? Ja, laten we in het tweede deel van dit artikel eens doorgaan over onvoorwaardelijkheid en hoe dat begrip jou kan helpen bij het leren accepteren. Want wat is het geval? Het helpt en heelt enorm als je weet dat alles in jou onvoorwaardelijk oké is. Alles wat er in jou omgaat is acceptabel. Onvoorwaardelijk.

Lukt het jou om deze gedachte toe te laten en even goed tot je te laten doordringen? Met alle lichte en donkere stukken die in jou zitten, ben jij helemaal oké. Het maakt echt niet uit wat er is, dus pak de kans om te groeien.

Merk je dat onvoorwaardelijkheid best heel interessant is? Onze menselijke mind kent het eigenlijk niet. Iets is goed of slecht. Deze tegenstellingen kunnen niet allebei acceptabel zijn. Dat past gewoon niet. En dat komt vooral doordat onze wereld dualistisch is. Onze aardse realiteit bestaat uit tegenovergestelde dingen. Dat is het kenmerk van ons leven in het aardse vlak.

Onvoorwaardelijkheid overstijgt als het ware het aardse vlak. Het bestaat buiten tijd en ruimte. Zie het voor nu maar als een soort veld. Een veld van zuiver Zijn. Een hogere dimensie, zo je wilt. In dat hogere energetische veld bestaat een onvoorwaardelijke, vanzelfsprekende liefde voor alles wat er is. En dus ook voor jou. Zie je dat? Ook voor jou! 

Wie je ook bent, wat je ook denkt, wat je ook doet, er wordt vanzelfsprekend en uit volle borst onvoorwaardelijk van je gehouden. Het licht en het donker in jou wordt allebei onvoorwaardelijk gezien, gerespecteerd en geliefd. In het veld van onvoorwaardelijkheid kan geen enkel oordeel bestaan. Kan niet. Nu niet, nooit niet. Dat is letterlijk godsonmogelijk (pun intended).  

Dus. Nu weet je het. Nu weet je dat je onvoorwaardelijk oké bent. Goed… maak jezelf nu eens even stil, haal rustig adem. Werp een mijmerende blik uit het raam. Neem een pauze, zoek een stil plekje. Laat de gedachte dat je onvoorwaardelijk oké bent eens rondzingen in je hoofd en in je lijf. Kijk eens of je kunt voelen hoe dat voelt. En kijk met deze gedachte aan onvoorwaardelijkheid nou nog eens rustig naar wat op dit moment er in jou omgaat. Nu. Terwijl je dit leest. Bekijk jezelf opnieuw en nu met onvoorwaardelijke liefde, begrip en mededogen. Wéét dat alles in jou er onvoorwaardelijk mag zijn. Hoe voelt dat?

Accepteer alles wat er nu in je is en gun jezelf de ruimte om te verwerken en te groeien. Neem voor lief dat dat misschien verdrietig of pijnlijk is. Je kunt erom moeten huilen en schreeuwen. Dat is goed. Huil en schreeuw dan om te verwerken en te groeien. Of misschien ontdek je wel hoeveel je van jezelf houdt en hoeveel vrede deze onvoorwaardelijkheid in jou voelbaar maakt. En daarna ga je lekker de buitenlucht in. Met de frisse wind in je neus en als je gelukt hebt regen op je wangen. Of binnenkort misschien wel sneeuw en ijs. Yeah!  

De clou van persoonlijke ontwikkeling

En dan. Ter afsluiting. Let op. Ter afsluiting komt hier de clou van persoonlijke ontwikkeling. Dit is misschien wel het belangrijkste om in dit artikel aan je mee te geven. Komt ie hoor!

Wees vooral niet verrast als je gaandeweg ontdekt dat het heerlijk is om zo met jezelf te werken! Het is fijn om jezelf op deze manier te bevrijden en te leren dat je dat gewoon kán! Met wat oefening kan iedereen dit. Serieus. Jij dus ook! Het is gewoon lekker om je emoties en je energie te laten stromen. Sterker nog, zo zijn wij ontworpen als mens. Het is heerlijk om alles wat je dwars zit er uit te gooien en daarna met een frisse blik opnieuw de wereld in te kijken. Op naar de volgende uitdaging. Laat maar komen, die volgende interessante hobbel. Kom maar op!

Heel veel succes en voorspoed op je pad gewenst!

Warme groet,
Hans

Meer weten of een afspraak maken?

Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak. Je vindt mijn gegevens op de contactpagina. Je mag natuurlijk ook gebruik maken van het contactformulier.

Ik hoop binnenkort iets voor je te mogen betekenen.

Hartelijke groet,
Hans Schut
https://www.raesonans.nl

Meer artikelen zoals deze

Home

2 antwoorden op “Acceptatie”

  1. ❤💎. Dankje Hans. Waarheid .
    Ervaar in mijn leven zeker hoe essentieel het is dat ik aanvaard wat er in mij leeft, hoe het er is.. En dan kan het weer stromen, als ik er weerstand tegen had.

Reacties zijn gesloten.