Lichaam, geest, ziel, wie geef jij de leiding?

We maken met velen grote vorderingen in de ontwikkeling van ons bewustzijn. Individueel en collectief gaan we met rasse schreden de goede kant op. Laat je niet misleiden door de huidige chaos, onzekerheid en tegenstrijd in de wereld. De mentale en emotionele uitdagingen van deze chaos zijn vaak de trigger die ons innerlijk aan het werk zetten.

Het is dus eigenlijk héél goed nieuws dat de chaos zich aan ons voordoet. Want met deze ervaring kunnen we onszelf oefenen en versterken. Yep, en één ding is zeker, hoe uitdagender de ervaring, hoe groter de stappen die binnen handbereik zijn. Dus … dan weet je het: uitdaging is ontwikkeling. Zo eenvoudig is het!

Bewustzijn ontwikkelen. Wat is dat dan, hoe ziet dat eruit? Is dat fijn … of … doet dat zeer? Dit uitgebreide artikel reikt je een manier aan om eens rustig te mijmeren over jouw eigen ontwikkeling. Het is een verhaal over lichaam, geest en ziel. Alweer een verhaal, denk je nu misschien; al die woorden! En dan heb je natuurlijk gelijk. Geen enkel woord of beschrijvend model kan ooit tippen aan de ervaring zelf. Woorden schieten meestal te kort ten opzichte van de directe ervaring. Helemaal mee eens. Niet voor niets is de uitdrukking: de landkaart is niet het landschap zelf.     

Toch kunnen woorden en beschrijvingen dienen als inspiratie. Gewoon, om weer eens met nieuwe ogen in de spiegel van ons leven te kijken. In het kader van dit artikel over lichaam, geest en ziel, is het misschien wel een aardige om dat eens te doen. Kijk weer eens in de spiegel, wat zie je en wat neem je waar? Zie je jouw lichaam? Ben je bewust van je geest? Ervaar je jouw ziel? En stel jezelf dan de vraag: wie heeft in mij eigenlijk de leiding? Wil ik al mijn lichamelijke behoeften meteen vervullen? Wie heeft het hoogste woord in mijn verhalen? Volg ik mijn ingevingen, mijn intuïtie en mijn hogere weten? Lichaam, geest en ziel, wie geef jij de leiding?

We gaan hier nu wat verder op in, maar misschien heb jij al wel genoeg aan deze eerste drie alinea’s. Laat de rest dan gerust wat het is en ga lekker wat anders doen. Dit eerste stukje is op zich al een afgerond geheel en wat hierna volgt is alleen nog wat verdieping. Met zo weinig mogelijk woorden, dat dan weer wel.  

Ah, je bent er nog! Wat fijn, ga er maar lekker voor zitten en mijmer nog even met me mee. Om te beginnen: wat is groeien in bewustzijn? Groeien in bewustzijn houdt in dat je steeds bewuster wordt van WAT er zich aan je voordoet, HOE je met de dingen omgaat en WAAROM dat allemaal plaatsvindt. Wat, hoe en waarom gaan over aards bewustzijn, hartbewustzijn en spiritueel bewustzijn.

AARDS BEWUSTZIJN

Het aardse bewustzijn kijkt naar het wat. Wat we voelen, wat we denken, wat we doen, wat we hebben, wat er buiten ons is. Dit is onze aardse persoonlijkheid in de fysieke realiteit. Bijvoorbeeld de baan die je hebt, de plek waar je woont, met wie je leeft, wat je eet, wat jij zegt, wat de ander zegt.

HARTBEWUSTZIJN

Het hartbewustzijn is afgestemd op hoe we voelen, hoe we denken en hoe we handelen. Vanuit ons hart zijn we ons bewust van de kwaliteit van wat er in ons omgaat en de kwaliteit van ons handelen. Welke waarden kleuren ons handelen en onze manifestaties? Doen we dingen vanuit liefde, of bijvoorbeeld uit ergernis of jaloezie? Handelen we uit saamhorigheid, gunnen we de ander ook iets, helpen we anderen te floreren in hun leven?   

SPIRITUEEL BEWUSTZIJN

Het spiritueel bewustzijn ziet en zoekt het waarom. De hoogste waarheden, wijsheid, liefde en eenheidsbewustzijn, die ons leven bezielen. Hier zitten onze idealen. Voor velen van ons klinkt het spirituele bewustzijn als het hoogste doel, het belangrijkste. Maar, lieve mind, menselijke geest, vergis je niet: je hebt alle drie even hard nodig. In een goede balans. Als vuistregel kun je aanhouden: hoe steviger de basis, hoe hoger de toren. Liever gronden dan zweven. Toch, mind?

LICHAAM

Je lichaam, je lijf. Het is jouw aardse voertuig en klankkast voor gevoelens. Het lichaam is jouw verfijnde instrument voor het waarnemen van geuren, kleuren, geluiden, smaken en voorwerpen. En het is jouw antenne voor lichamelijk gevoelde bovenzintuiglijke waarnemingen van jouw hogere bewustzijnslagen.

Word je nu eerst maar eens bewust van je fysieke lichaam. Het meest verdichte deel van jouw lijf is het skelet. We staan er meestal niet bij stil, maar je botten, gewrichten en je schedel dragen je lichaam en houden het in vorm. En dan heb je verder nog alle organen, weefsels en spieren. En niet te vergeten de zenuwen, die jouw lichaam laten functioneren door ‘elektrische’ signaaltjes over hormoonspiegels, spijsverteringsappen en transport van zuurstof door middel van je bloed. Wat een prachtige biotechniek hé!

Voel maar eens hoe je lichaam voelt. Begroet het maar. Hoe voelen je voeten, je benen, je billen, je buik en je borst. En je schouders, je armen. En niet te vergeten, je hoofd! Ga eens bij jezelf na hoe jouw lijf functioneert. Ben je er blij mee? Is je lijf gezond? Waar gaat het goed en waar kan het beter? Zorg je goed voor je lijf?

Geef je jouw lichaam de leiding, dan is het lichaam plompverloren de aanvoerder. Dan leef je je behoeften lichamelijke behoeften gewoon uit. Bijvoorbeeld eten, drinken, slapen, seks, vechten, vluchten. Toen je als jonge baby honger had, of moe was, gaf je dat ongeremd aan door bijvoorbeeld te huilen, totdat je kreeg wat je wilde. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als een volwassen man of vrouw met het brein van een jong kind zijn of haar lichamelijke behoeften ongeremd uitleeft? Het is maar goed dat daar op een gegeven moment wat meer bewustzijn bij komt, als onze geest zich gaat ontwikkelen.  

GEEST

Op een gegeven moment in onze ontwikkeling komt onze geest meer als aanvoerder naar voren. Onze mind, ons denken is de vertaler van lijfelijke gevoelens naar emoties, die bewust of onbewust de bron van ons handelen zijn. In onze geest vinden we ook onze positieve en negatieve overtuigingen, onze normen en waarden. Vanuit ons ego zeggen we: “dat vinnik, zo moet het, ik heb gelijk, dit ben ik, dit is van mij!” Onze mind kan ons vanuit ratio laten functioneren zonder het gevoel erbij te betrekken.

Deze  eigenschappen van de menselijke geest hebben ons ego een wat negatieve lading gegeven. Een wijdverbreide, ‘spirituele’ opvatting is dan ook je je ego vooral los moet laten. Alsof het er niet zou mogen zijn. Maar dat is een groot misverstand hoor! In onze geest vinden we namelijk ook oplossingen, routes, methoden, uitvindingen, recepten, werktekeningen voor meubels en huizen en bijvoorbeeld notenschrift voor de prachtigste muziek die je ooit gehoord hebt. Met andere woorden, onze geest brengt ons onder andere van A naar B en zorgt dat we ’s avonds een bord eten op tafel hebben staan. Of wat er op dat bordje ligt gezond of ongezond is, dat is dan weer afhankelijk van de kwaliteit van de geest.  Maar goed, onze geest is dus best een nuttig hebbeding.

Met onze geest nemen we ook informatie tot ons in de vorm van boeken, studie, documentaires. Soms inspirerende informatie. En soms … mwah … soms ook wel pure misinformatie weet je… Social media, het nieuws, of politici staan er soms helemaal bol van.

Het is af en toe verrekte lastig om onderscheid te maken wat wél en wat vooral níet helpt of ondersteunt. Als je dat herkent, let dan goed op je lijfelijke gevoel bij de informatie die tot je komt. Een paar voorbeelden: voelt het goed, warm, aardend, laat het je vrij? Dan zit je goed. Voelt het koud, knoopt het je maag, knikt het je knietjes, beklemt het je hart of je keel, of zuigt het je leeg? Dan kun je het misschien beter naast je neer leggen, hoe verleidelijk het ook is om er mee door te gaan.  

ZIEL

En dan de ziel. Wie precies weet wat dat is, mag het zeggen. Ik heb nog niemand ontmoet voor wie dit geen mysterie meer is, inclusief mijzelf. Dat betekent dat ik hierover alleen op basis van mijn eigen ervaringen en interpretaties kan vertellen. En je weet het, leg het gerust naast je neer als het voor jou anders is.

Voor mij is de ziel als een energieveld. Een energieveld met een hogere trilling dan lijf en geest. Hoger betekent niet beter, maar met hoger bedoel ik dat energie hoger trilt dan de materie waarin het zich uitdrukt. De ziel is de hogere energetische drager van onze geest en ons lichaam. Zoals gezegd, lichaam, geest en ziel zijn alle drie even waardevol. Drie lagen van gelijke waarde dus!

Ik stel me voor dat de ziel zich heeft geïndividualiseerd uit het grotere geheel. Ik noem een paar namen die daarvoor zijn bedacht: de bron, het al, het grote niets, god. Ik geef zelf de voorkeur aan het woordje bron. De ziel is gemaakt uit hetzelfde materiaal als de bron, bestaat in hetzelfde materiaal als de bron en is tóch goed te onderscheiden van die bron. Ongeveer zoals een golf op de oceaan; een oceaan is ook één groot geheel, maar je kunt wel degelijk zeggen: kijk, een golf!

Als hogere energie staat onze ziel dichter bij de oorspronkelijke bron dan onze geest en ons lichaam. Onze ziel is in eerste instantie dan ook vooral gelinkt aan ons spirituele bewustzijn. Dat is de laag waar we onze hogere informatie en inspiratie kunnen vinden. Op het niveau van de ziel weten we dat alles één is en dat wij in feite allemaal samen één lichaam vormen. Wij zijn de fysieke uitdrukking van de bron.   

Ik merk in de gongsessies die ik geef dat ook onze ziel in ontwikkeling is. Net als de drie bewustzijnslagen van de mens onderscheid ik ook in de ziel drie lagen: een aard gebonden deel, een ‘licht en liefde’ deel en een deel wat ik de ‘verbinding met het hogere’ noem. Hieronder zal ik dat kort beschrijven. 

Het aard gebonden deel van de ziel gaat vooral over de mate van acceptatie van het aardse bestaan. Ziet de ziel het zijn op aarde als een bedreigende strijd of als een leerzaam spel? Het ‘licht en liefde’ deel gaat over de hoeveelheid licht en liefde die de ziel in zich heeft ontwikkeld op zijn reis. De ontwikkelde kwaliteiten kunnen worden ingezet in dit leven. De niet ontwikkelde of beschadigde kwaliteiten kunnen we oefenen en eigen maken door fysieke ervaringen. De derde laag van de ziel gaat over de verhouding van de ziel tot het hogere. Hoe verhoudt de ziel zich tot het allerhoogste, de bron? Innig verbonden bijvoorbeeld, of juist los en eenzaam? Of iets ertussenin?

De ziel is dus een hoger deel van onszelf en ook hier zitten thema’s en uitdagingen, waarlangs ontwikkeling kan plaatsvinden. Ontwikkelingen die plaatsvinden in de ziel kunnen worden gevoeld en beleefd in het aardse leven dat je leidt. Zo boven, zo beneden, zei Hermes Trismegistus.

WIE GEEF JIJ DE LEIDING?

Nou, even terug naar het begin. Lichaam, geest en ziel. Als het lukt, neem dan eens wat afstand van jezelf en je omstandigheden. Schouw vanaf een afstandje. Kijk aandachtig naar jezelf en luister gemoedelijk naar je verhalen. Onderzoek nieuwsgierig en onbevangen wat jou inspireert en neem waar hoe dat momenteel tot uiting komt in jouw leven. Lichaam, geest en ziel. Wie heeft in jouw leven de leiding?

Weet je nog dat ik helemaal bovenaan schreef dat hoe groter de uitdaging is, hoe groter onze stappen kunnen zijn? Nou, we staan in deze tijd voor één van de  grootste uitdagingen ooit. Dat betekent dus dat ook één van de grootste stappen ooit binnen handbereik is. As we speek!

We staan met recht voor een gedenkwaardige stap in onze ontwikkeling: de leiding over ons leven mag over gaan van onze geest naar onze ziel. Wow, tja, maar jee, wat betekent dat? Is dat fijn … of … euh … doet dat zeer? Hahaha, beide! Het is fijn en tegelijkertijd soms zeer pijnlijk.

De uitdaging is er vooral eentje voor onze geest, ons ego, onze mind. Die mind heeft onnoemelijk veel goed werk voor ons gedaan. Obstakels geanalyseerd en overwonnen, een maatschappelijke positie verworven, persoonlijke ontwikkeling opgezocht en volbracht, enzovoort. En juist dat ego mag nu in stapjes gaan loslaten en de leiding overgeven. Aan de ziel nota bene. En dat na al die noeste arbeid! Nou vraag ik je! Ben je nou helemaal gek geworden?

Ja, zo gaan die dingen… De leiding loslaten en geen ‘controle’ meer hebben is voor het ego een enorme uitdaging. Want het ego is bang om te verdwijnen, de controle kwijt te raken, dood te gaan en er voortaan niet meer toe te doen. Dat te ervaren kan best zeer doen, ja.

Maar je kunt je ego heel goed begeleiden door uit te leggen dat het een belangrijke promotie gaat maken. Ego houdt namelijk enorm van belangrijke promoties. De volgende stap voor ego is namelijk dat het gaat uitdokteren hoe de zielsmissie in de wereld kan worden neergezet. Zo kan het ego dan samenwerken met de ziel. Wow. Zeg nou zelf, samenwerken klinkt toch veel beter dan ondergeschikt worden of oplossen? Yeah!

De van-ego-naar-ziel-stap gaan we in dit artikel natuurlijk niet zetten, maar ik hoop dat deze uitleg je kan helpen je weg te vinden. Kijk gewoon eens wie er het hoogste woord heeft in jouw leven. Ben je happy met je waarnemingen? Houden zo! Merk je dat je liever een andere balans wilt? Neem je dan rustig voor om daarnaartoe te werken. Stapje voor stapje, je hebt tijd genoeg. Er is geen enkele reden om te forceren. De geest wil misschien forceren, maar de invloed van je ziel herken je aan de kracht van zacht en gestage flow.  

Warme groet en goede reis!
Je toegewijde reisgenoot, Hans

Meer weten of een afspraak maken?

Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak. Je vindt mijn gegevens op de contactpagina. Je mag natuurlijk ook gebruik maken van het contactformulier.

Ik hoop binnenkort iets voor je te mogen betekenen.

Hartelijke groet,