Verslag: Gongsessie Zutphen

Verslag van een bijzondere middag

In één woord … wow!

Zondag 5 juli heb ik een gongsessie gegeven in het karakteristieke pand van ’t Hart van Zutphen aan de prachtige IJsselkade. Gastheer was Nico Vlaar, energetisch counselor bij AumRa en aanstichter van deze sessie.  

Het leuke van gongsessies is dat je van tevoren nooit kunt bedenken wat er zal gebeuren en welke thema’s of onderwerpen naar boven zullen komen. Individueel of in groepsverband, elke sessie is weer totaal anders. Hieronder een verslag van een bijzondere middag.

College in klank

Als een mooie ‘waaier’ liggen de acht deelnemers heerlijk op hun meegebrachte matje om de drie gongs heen. Een paar mensen heeft zelfs een comfortabel dekentje meegenomen. Bij gongsessies voor een groep speel ik op de groep, het collectief. De groep als eenheid. Een groep is met klank precies zo aan te spelen als een individu. Zo werkt dat in resonantie.  

Al bij de eerste paar klanken merk ik dat de groep gevorderd is. En er ontstaat voor hen een ‘college in klank’. Een aanschouwelijk onderricht in een taal zonder woorden. Een hulp en wegwijzer op het pad dat zij bewust aan het bewandelen zijn. Ik wandel en leer met hen mee, terwijl ik intuïtief en ‘automatisch’ speel met de gongs, de klanken en mijn stem. De ruimte vult zich met geluid en daar gaan we.    

Duiding van de sessie

Elke deelnemer ervaart een sessie op zijn of haar eigen manier. De opgedane indrukken en de duiding ervan zijn persoonlijk en kunnen voor iedereen totaal anders zijn. Dat geldt dus ook voor mij als gongspeler. Daarom beschrijf ik hieronder mijn persoonlijke duiding van de informatie die in sessie voorbij kwam. Daar mag jij als lezer naar eigen believen wel of niet iets mee doen.

In ons onderlijf kunnen zich de nodige emoties verzamelen, die het bestaan in de wereld bij ons oproept. Deze emoties kunnen zich tijdens en na de verwerking verzamelen in ons bekken. Het geeft vrede om die emoties bewust onder ogen zien en te accepteren. Hierdoor wordt het ook mogelijk om los te laten. Het voelt heerlijk opschonend om al die verwerkte emoties los te laten en af te laten vloeien. De aarde in. De ruimte die dan ontstaat kunnen we opvullen met onze eigen aanwezigheid. Indalen en aanwezig zijn in ons bekken geeft een heerlijk en vol gevoel. Vreugde, souplesse, stroming, aarding, volheid.

Wanneer we zo vol aanwezig zijn in ons bekken kunnen we ons richten op het hart. Daar zit de liefde voor de aarde en ons aardse bestaan. En in ons hart zit vaak ook een verlangen, een soort heimwee, naar ‘het hogere’. Wat dat hogere dan ook moge zijn. We verlangen naar een grote liefde, een intens houden van hoe de dingen werkelijk zijn en hoe wij daarin zijn. In dat verlangen kunnen we de neiging hebben de dingen te serieus te nemen. Daardoor kan er een ‘streven naar’ ontstaan, een zwoegen, dat eerder vaster dan losser maakt.

Op dat moment in de sessie ontstaat er een geinig nonchalant en speels ritme. Lalalalaa! Gewoon lekker losjes, zonder enige bedoeling, enkel spelen en onbezorgde vrolijkheid. Heerlijk! Dat maakt het verschil duidelijk tussen serieus en speels, tussen streven en stromen, tussen zwaar en licht. Alles mag er zijn en moet er ook zijn. Licht en donker. Tegelijkertijd geldt: naar de mate waarin wij ons lichtheid en vrijheid eigen maken, we ook vrijer zicht op en gevoel krijgen bij het grotere geheel. We kunnen dan in overgave Zijn in het grotere geheel. Daar klinkt het oergeluid, de Ohm.

We bestaan allemaal in het oergeluid van de schepping, Ohm. We worden erin gekoesterd en bemind, gewaardeerd en gesteund. We zijn één, we zijn oké. En in dat grotere geheel, die enorme zee van energie, bevinden zich ook onze helpers, begeleiders en gidsen. Per persoon hebben we meerdere helpers, ja, soms hele groepen. Het is allemaal één groot samenwerkingsverband en wij mogen daarin bestaan, leerervaringen opdoen en groeien.  

En zo komen we aan het einde van de sessie. De afrondende klanken van de gongs brengen de integratie van alle individuele ervaringen en indrukken op gang. En ze nodigen uit om nog één keer alles los te laten waar niets meer mee hoeft. Emoties, onrust, verouderde denkbeelden, ze kunnen allemaal afvloeien met de klanken van de gongs.

Tai Loi, zing ik ter afsluiting en de laatste gongklanken klinken langzaam uit. We horen de auto’s rustig voorbij rijden op de kade. En de wind, die buiten zo lekker blaast. In het zaaltje is het stil. Rustige ademhalingen, zacht geritsel van kleding en dekentjes. Stilte, rust, ontspanning. Voeten en vingers beginnen te bewegen, langzame behaaglijke uitrekkingen volgen. Rozig komen de deelnemers een voor een overeind om na te praten.

Napraten

De eerste reactie die klonk was “… zucht … wow ..!” Ja, dit was heel bijzonder, er is zoveel gebeurd en het was een intensieve reis door de ene ervaring na de andere. Indrukwekkend. Soms was het ook wel wat veel, wat er voorbij kwam, alsof je het niet snel genoeg kon verwerken. Maar de komende dagen zal alles verder integreren en zal het stof weer neerdalen.

Tijdens het napraten staan we op een gegeven moment met elkaar bij de gongs en al pratend en spelend ontstaan er individuele mini-behandelingen. Vlak voor de gong zittend is de resonantie van de klanken voelbaar tot diep in je lijf. Iedereen vindt het heerlijk en er komt een aantal persoonlijke aandachtspunten en inzichten voorbij. Als afsluiter zingen we in koor mee met het geluid van de gong. Het is een fijn eenheidsgevoel als je dezelfde toon als de gong te pakken hebt en als koor klinken we ronduit betoverend.    

Er volgen nog meer sessies! 

Met z’n allen aan tafel, met een kopje thee erbij, zindert iedereen nog een beetje na. Ik zie en hoor veel enthousiasme en levenslust voorbij komen. Ach, het was werkelijk práchtig! Dus ik ga dit vaker doen. Het is mooi en nuttig en heel heilzaam.

Heb jij ook interesse om een keer mee te doen, heb je een groepje van 6-10 personen en eventueel een leuk zaaltje, of wil je meer weten over een groepssessie of een individuele behandeling? Laat het me maar even weten, je kunt me gewoon een mailtje sturen. Of bellen mag ook. Hoe dan ook, ik hoop je snel een keer te ontmoeten!

PS
Wil je makkelijk op de hoogte blijven? Overweeg dan eens om lid te worden van mijn facebookgroep ‘Raesonans – Info en Evenementen’. In deze groep vind je informatie, achtergrondartikelen en evenementen van Raesonans, mijn praktijk voor Soundhealing in Apeldoorn. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen op het gebied van Soundhealing en aanverwante onderwerpen. De inhoud van gesprekken hierover en de lijst van groepsleden zijn voor niet-leden niet leesbaar. Dus we houden het klein en blijven buiten de mainstream van facebook zelf.

Warme groet,
Hans

Meer berichten zoals deze

Home

2 antwoorden op “Verslag: Gongsessie Zutphen”

 1. Ja Hans, ik heb enorme positieve reacties gehoord erover in WOW
  stemming en diepte.
  En zou graag op de hoogte blijven van alle mogelijkheden die je aanbiedt. Zelf woon ik nu in Epen, Z Limburg, maar kom je ooit in Eindhoven of weer eens in Zutphen, dan kom ik graag.
  Van harte je een heerlijke toekomst gewenst met de mensen, die gongsessies ontvangen!

  1. Dankjewel Helène, wat fijn om te horen. Ik heb een kersverse facebookgroep: ‘Raesonans – info en evenementen’. Als je wilt kun je daar steeds op de hoogte blijven. https://www.facebook.com/groups/319383255739515/

   In september/ oktober geef ik een hele gongdag in de buurt van Apeldoorn. En mocht je zelf een groepje van 6-10 mensen hebben en eventueel een fijn zaaltje, dan kunnen we best in Limburg een gongsessie organiseren hoor! Hartelijke groet, Hans

Reacties zijn gesloten.