Wat de gong met je doet

In mijn zoektocht om in begrijpelijke taal uit te leggen wat de gong nu precies met je doet, stuitte ik op de aansprekende teksten van Candace Blair, Soundhealer en Yoga Teacher in South Carolina. Ik nam spontaan contact met haar op en zij vond het ruimhartig een prima idee dat ik een Nederlandse vertaling zou gaan maken.

Thanks to Candace Blair for the information in this translated article. https://soulfiresocial.com/.

DE GONG: ONTSPANNING EN SOUND HEALING

Bron: Candace Blair, Soul Fire Social, South Carolina

Het geluid van de gong is het “scheppingsgeluid”. Deze klank creëert een diep gevoel van ontspanning en vrede. Wanneer je gonggeluid gebruikt bij bijvoorbeeld meditatie of de yogahouding Savasana, vergemakkelijken de vibratie en de klanken van de gong het bereiken van een diepere staat van bewustzijn. Ook het loslaten van blokkades, het verminderen van spanningen worden makkelijker en de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Een sound healing sessie wordt ook wel ‘gongbad’ genoemd vanwege het gevoel van de golven van trilling die over en door het lichaam stromen. Gongbaden zijn een van de meest effectieve manieren om een nieuw niveau van meditatie en rust te ervaren.

Het scheppingsgeluid

Het universum en alles daarin bestaat uit vibrerende energie. Dit geldt dus ook voor ons menselijk lichaam en alle daarbij horende fysieke, emotionele mentale en energetische lagen. De gong maakt geluidtrillingen die harmonieus resoneren met de frequenties van het lichaam. Gongtherapieën blijken heilzaam te zijn bij fysieke, mentale of spirituele blokkades doordat ze met geluid een cellulaire herschikking tot stand brengen.

De zuivere en diep doordringende geluidgolven van de oude, helende gong vergemakkelijken de bevrijding van vermoeiende, oude gedragspatronen en ze stellen het lichaam in staat zich te herstellen en opnieuw in balans te komen.

Het gongspel neemt je met een scala aan geluiden mee op reis. De ervaring van een sound healing is diep herstellend en kan je door de toepassing van geluid in een diepere staat van meditatie brengen.

Yogi Bhajan, July 5, 1984: “De gong is heel eenvoudig. Het is een inter-vibrerend systeem. Het is het geluid van de creativiteit. De gong is niets meer en niets minder dan dat. Wie de gong speelt, speelt het universum. Gong is niet zomaar een instrument om op te spelen. Uit de gong komen alle muziek, alle geluiden en alle woorden. Het is de kern van de wereld.”

Wat is het doel van de gong?

De oude gong vergemakkelijkt het bereiken van een diepere staat van bewustzijn en wordt gebruikt om fysieke of emotionele spanning los te maken, zodat je deze makkelijk kunt loslaten in het geluid van de gong. Het geluid van de gong creëert een diep gevoel van ontspanning en bevrijdt ons van de stroom van gedachten die ons bewustzijn verteren. Tijdens dit proces stimuleert het ook het menselijke klierstelsel.

Zijn er verschillende soorten gongs?

Natuurlijk! Gongs zijn er in verschillende maten, stijlen en vormen. Net als dialecten van regionale talen evolueerde het instrument in elk gebied en cultuur waarin het werd gebruikt op een andere manier. Veel gongs zijn plat, maar sommige hebben een centrale koepel en de buitenrand van de gong is meestal omgebogen. De gong heeft geen scherpe randen zoals cimbaaltjes.

Globaal gesproken zijn er twee typen gongs: zwevende gongs, ook wel tam-tams genoemd en komgongs, oftewel klankschalen. Beide soorten zijn millennia lang over de hele wereld gemaakt en gespeeld. Gongs worden meestal met de hand gemaakt van gehamerd metaal. De meesten zijn gemaakt van brons of messing, met extra soorten metaal erin verwerkt.

Emotionele transformaties tijdens gongmeditatie

De gong heeft invloed op het lichaam en zijn meridianen, heft blokkades op, vermindert spanningen en bevordert de bloedsomloop. Dit resulteert in een reorganisatie van de emotionele energie en gevoelens die direct verbonden zijn met de lichaamsstructuur.

We hebben allemaal een bepaalde houding ten opzichte van zowel ons lichaam als onszelf. Die worden vrij letterlijk ‘vastgelegd’ in onze gebruikelijke lichaamshoudingen. Als nu de energie of de houdingen veranderen, ontstaat er een intense emotionele stroom van energie in het lichaam.

Tijdens een gongmeditatie kan een willekeurig aantal emoties worden losgelaten. Mensen melden zich gewichtloos te voelen, te lachen of zelfs oncontroleerbaar te huilen. De gong verandert de ‘vastzittende’ gevoelens door de gedachten die deze gevoelens ondersteunen te neutraliseren. Als je de meditatiecyclus voltooit, kan je een aanzienlijk verschil merken tussen de gevoelens van je huidige lichaam en die waaraan je gewend was geraakt. Deze nieuwe gevoelens kunnen beangstigend, opwindend of euforisch zijn. Dat hangt helemaal af van de individuele reactie van de persoon.

Voordat we in een lange, diepe meditatie met de gong stappen, zullen we eerst ons lichaam ontspannen en de geest begeleiden. Als er fysiek, mentaal of emotioneel weerstand is, wordt je lichaam gespannener in een angst-, of vluchtreactie. En dan kan de gong luid, irriterend, of intens voor je zijn. De clou is om dan te ontspannen, mee te gaan met de geluidstrillingen en niet tegen te werken.

Visualisaties tijdens gongmeditatie

Als je regelmatig met de gong werkt, zullen de gongmeditaties de ontwikkeling van je intuïtie, gevoeligheid en visualisatievermogen versnellen. De krachtige visualisaties die de geest binnenkomen, zijn zowel intuïtief als voorspellend voor jouw huidige situatie en ze bieden inzicht in psychische en/ of gezondheidskwesties die je mogelijk ervaart. Het is een krachtig hulpmiddel om je te helpen een beter en dieper inzicht in jezelf te krijgen.

Te intens?

Als het geluid op enig moment te intens wordt, raak dan niet in paniek, dit is waarschijnlijk doordat het dan juist zijn doel dient en diep inwerkt. Maak opnieuw verbinding met het geluid door bewust en rustig door te ademen en werk eraan om de spanningen die je tegenhouden los te laten. Verken je lichaam op fysieke en emotionele spanningen en laat ze rustig los in het geluid van de gong.

“De Gong is het eerste en laatste instrument voor de menselijke geest, er is maar één ding dat de menselijke geest kan vervangen en bevelen: het geluid van de Gong. Het is het eerste geluid in het universum, het geluid dat dit universum heeft gecreëerd. Het is het creatieve basisgeluid. Voor de geest is het geluid van de gong als een vader en moeder die het heeft voortgebracht. De geest heeft geen macht om een goed gespeelde gong te weerstaan. ‘-Yogi Bhajan

Meer weten of een afspraak maken?

Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak. U vindt mijn gegevens op de contactpagina. U mag natuurlijk ook gebruik maken van het contactformulier.

Ik hoop binnenkort iets voor u te mogen betekenen.

Hartelijke groet,

Home