Ontdek de heilzame werking van Ho’oponopono en de gong

De Hawaïaanse ceremonie Ho’oponopono heeft in combinatie met de gong of klankschaal een bijzonder heilzame werking. Dat komt doordat juist deze combinatie de helende gevoelens van aanvaarding, vergeving en verzoening oproept en ondersteunt. Zelf heb ik dat kort geleden op een prachtige manier mogen ervaren. Daarom leg ik je graag uit hoe dat zit en wat jij er zelf mee zou kunnen doen.

Wat is Ho’oponopono?

BRON: WIKI

Ho’oponopono is een oude Hawaaïaanse manier van vergeving en verzoening. Van oudsher gebruikt om ziekte en onenigheden binnen families op te lossen. Maar de traditionele Hoʻoponopono is in de loop van vele jaren baanbrekend verdiept en verbreed. Het is in onze moderne tijd een diepzinnige psychologisch-spirituele zelfhulpmethode die individueel kan worden uitgevoerd om problemen op te lossen.

Binnen de Ho’oponopono worden problemen gezien als negatieve effecten van een oorzaak, ook wel Karma genoemd. Een eenvoudig voorbeeld van karma: als ik iets vervelends doe, waardoor iemand kwaad wordt, dan keert die kwaadheid zich vroeg of laat weer tegen mij. Dat is het negatieve effect van mijn eigen handelen.

Je leest meer over Ho’oponopono in het boek Zero Limits van Dr. Hew Len.

Ho’oponopono transformeert door expressie

Ho’oponopono wekt een transformerende staat van zijn op, die vervuld is van aanvaarding, vergeving en verzoening. Dit noemt men ‘de staat van nul’, waar we onbegrensde mogelijkheden hebben, geen herinneringen, geen identiteit. We bereiken deze staat van zijn door het voortdurend herhalen van de mantra: “I’m sorry …. please forgive me … I thank you … I love you”. Of in het Nederlands: “Het spijt me … vergeef me … ik dank je … ik hou van je”.

Het herhaald uitspreken van de mantra werkt met de kracht van zacht door in ons hele wezen. Met de expressie van deze gevoelens nemen we de volle verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. Alles wat wij zien, horen, proeven of aanraken is onze eigen verantwoordelijkheid. Juist omdát het zich voordoet in ons eigen leven. Totale verantwoordelijkheid gaat er dan ook van uit dat alles bestaat als een projectie vanuit onszelf. Dus om onze werkelijkheid te veranderen, moeten wij onszelf veranderen. Van binnenuit.

De gong transformeert door impressie

Het uitspreken van de mantra is een expressie, van binnen naar buiten. De resonantie van de gong of de klankschaal komt juist van buiten naar binnen. Dat is een impressie. Ook de gong en de klankschaal brengen je in een helende staat van zijn. Je gedachten stoppen, je ontspant en je komt in je gevoel in aanraking met het transformerende effect van aanvaarding, vergeving en verzoening. Hier kun je meer lezen over wat de resonantie van de gong voor jou kan doen. 

De mantra van Ho’oponopono en de resonantie van de gong werken dus samen aan een dezelfde staat van zijn! Ze versterken elkaar. Alleen beweegt het een naar buiten en het andere naar binnen. Het is als een ademhaling: in … uit, in … uit, aanvaarding … vergeving … verzoening, in … uit.

De combinatie van Ho’oponopo en de gong brengt transformatie

Het is juist de combinatie van Ho’oponopono en de gong, die een diepe heilzame transformatie brengt. Dit kan zo diep uitwerken, dat we kunnen spreken van een karmische reiniging. Zodra wij namelijk de totale verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven, komt er een belangrijk inzicht binnen bereik. Dat is het inzicht dat al die dingen waarmee we zo lopen te worstelen, al die obstakels en de moeizame relaties, in feite karmische effecten zijn. Onopgeloste zaken, die wij zelf weer recht mogen zetten. Effecten van ons eigen negatieve handelen, ergens in het verleden. Soms zo ver in het verleden, dat we er totaal geen weet meer van hebben.

Gevoelens van aanvaarding, vergeving en verzoening werken helend

De combinatie van Ho’oponopono en de gong wekt gevoelens op van aanvaarding, vergeving en verzoening. Daarmee wordt het mogelijk onszelf te helen. Vanuit ‘de staat van nul’ kan de balans tussen actie en reactie, oorzaak en gevolg, weer worden hersteld op een diep energetisch niveau. Dat is karmische reiniging. Daarbij is niet nodig dat we precies weten hoe, wie of wat we zijn geweest en wat er heeft plaatsgevonden. We zouden ons er alleen maar onnodig mee kunnen gaan identificeren en daar allerlei verhalen omheen optuigen.

Hoe het komt dat aanvaarding, vergeving en verzoening helend werken

Maar hoe komt dat nou, dat gevoelens van aanvaarding, vergeving en verzoening zo diepgaand helend werken? Ik zal dit hier zo kort mogelijk uitleggen. Als wij de totale verantwoordelijkheid nemen voor ons leven, dan komen we tot een volledige aanvaarding van onze situatie. Die diepe aanvaarding maakt het mogelijk om onszelf en anderen te vergeven. Want we weten dat wij niets of niemand buiten onszelf de schuld kunnen geven of iets kwalijk kunnen nemen. Alles komt uit onszelf! Het gaat alleen om de ervaring. Want ervaren is de manier waarop onze ziel zich kan ontwikkelen in de loop van haar levens.

We gaan inzien dat wij alleen ervaring kunnen opdoen als er iemand bereid is ons die te geven. Dus soms zijn we dader en soms zijn we slachtoffer. Alles en iedereen hangt met elkaar samen in het karmische rad van wedergeboorte. Als we dat eenmaal weten en doorvoelen, dan kunnen wij onszelf vergeven voor wat wij hebben gedaan. En dan kunnen we ook anderen vergeven voor wat wij hebben ondergaan. Zo wordt het karma tussen onszelf en de ander over en weer vergeven en vereffend. En daardoor komt er weer ruimte voor verzoening en verdere eenwording. De negatieve karmische effecten in ons leven lossen op.

Ontdek zelf de werking van Ho’oponopono in combinatie met de gong of klankschaal

Je kunt ontdekken wat dit voor je kan betekenen door het gewoon eens zelf te doen! Hier zijn twee leuke youtubefilmpjes: song en mantra om te luisteren en feeling te krijgen met wat Ho’oponono betekent.

Je kunt dan de mantra reciteren of afspelen en zelf met jouw persoonlijke thema in gedachten een gong of een klankschaal bespelen. Mediteer ermee en ervaar rustig wat het met je doet. Laat je verrassen door de heilzame werking.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak. U vindt mijn gegevens op de contactpagina. U mag natuurlijk ook gebruik maken van het contactformulier.

Hartelijke groet,

Home